Kolejne 3 lata po Brexit emigrancji z Polski moga jechać do UK

Kolejne 3 lata po Brexit emigrancji z Polski moga jechać do UK

 

Sajid Javid potwierdza, że ​​”nieograniczona liczba” imigrantów z UE nadal będzie mogła wjechać do Wielkiej Brytanii nawet przez trzy lata po Brexit, nawet jeśli nie będzie umowy pomiedzy UK a UE.

Sajid Javid powiedział, że obywatele UE będą mogli odwiedzić, pracować lub uczyć się po Brexit
przez 3 lata przyznał rząd ostatniej nocy.

Sajid Javid powiedział, że obywatele z bloku unijnego będą mogli wjechać do Wielkiej Brytanii, aby odwiedzić, pracować lub uczyć się po dniu Brexit 29 marca.

W ciągu  okresu przejściowego obywatele UE i ich rodziny – oraz osoby ze Szwajcarii, Norwegii, Islandii i Liechtensteinu – będą mogli odwiedzać przez trzy miesiące bez wizy.

Jeśli chcą pozostać dłużej niż trzy miesiące, będą musieli ubiegać się o pozwolenie i otrzymać nowy status imigracyjny, który jest ważny przez trzy lata którego uzyskanie będzie bardzo proste.

Nie kwalifikują się jednak osoby, jeżeli są poważnym lub uporczywym przestępcą lub zagrożeniem dla bezpieczeństwa narodowego.

Migranci z UE, którzy chcą zostać dłużej niż trzy lata, będą musieli ponownie złożyć wniosek na mocy nowych przepisów imigracyjnych, które wejdą w życie 1 stycznia 2021 r. 

Musieliby jednak osiągnąć próg wynagrodzenia, który pracownicy muszą zarobić, zanim otrzymają pozwolenie na przyjazd do Wielkiej Brytanii na podstawie nowych pięcioletnich wiz dla pracowników wykwalifikowanych – obecnie proponowanych na 30 000 funtów.

Javid powiedział: „Jeśli opuścimy UE bez umowy, będziemy nadal dostarczać wynik referendum i położyć kres swobodnemu przemieszczaniu się raz na zawsze – dając nam pełną kontrolę nad naszymi granicami po raz pierwszy od dziesięcioleci. Jednak musimy wziąć pod uwagę praktyczne podejście i zminimalizowanie zakłóceń, aby zapewnić, że Wielka Brytania będzie otwarta dla biznesu.
Dlatego wprowadzimy tymczasowe ustalenia przejściowe i zapewniamy obywatelom UE przyjazd po 29 marca na czas określony  3 lata”.

Polityka ta nie ma zastosowania do obywateli UE w Wielkiej Brytanii przed Brexit, którego prawa do życia i pracy będą chronione przez unijny program rozliczeniowy.

Członkowie rodziny spoza UE, którzy pragną towarzyszyć obywatelowi UE  będą musieli z góry złożyć wniosek o zezwolenie rodzinne.

Wskazówki Home Office wskazują, że każdy, kto nie posiada ważnego zezwolenia imigracyjnego na pobyt w Wielkiej Brytanii, musi zostać deportowany.

Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Brukseli, pracownicy w UE, którzy podlegają przepisom o swobodnym przepływie, mogą ubiegać się o takie same przywileje jak obywatele brytyjscy, w tym za zasiłek dla bezrobotnych, mieszkanie lub zasiłek na dzieci.

Konrad W

 

29 stycznia 2019

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *