Skutki Brexitu- zasady zostania , 80% osób z UE zostanie automatycznie

twoje-prawa-po-brexit

Wielka Brytania

Czas po Brexit

Jak donosi brytyjska The guardian po wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej około 80% osób zostanie automatycznie.

Głównym powodem jaki wskazuje gazeta jest olbrzymia ilość osób jaką należałoby deportować.

Szacuje się iż do Wielkiej Brytanii za pracą i zasiłkami przyjechało około 3.6 miliona obywateli z Unii Europejskiej. Premier Theresa May powiedziała jednak że status obywateli EU w Wielkiej Brytanii uzależniony będzie od traktowania Brytyjczyków w krajach Unijnych których oblicza się jest około 1.2 miliona.

All EU nationals will be allowed to remain in the UK after Brexit, according to reports. The Home Office has calculated that five out of six of people from the EU living in the UK would be unable to be deported, according to the Daily Telegraph.The prime minister, Theresa May, has previously said that the status of EU nationals in the UK will depend on the treatment of the 1.2 million Britons in the rest of the bloc after Brexit. 

 

 

Osoby które będą przenosiły się do Wielkiej Brytanii będą musiały dostarczyć zaświadczenie nie mają pracę oraz że znają język angielski. 

 

Udowodnienie że emigranci z Unii Europejskiej znają język angielski to nowy pomysł planów rządowych w ograniczeniu emigracji. Po przedstawieniu o znajomości języka angielskiego będą przechodzili do kolejnego procesu w otrzymaniu pozwolenia na dostanie pracy i zasiłków.

Australijski system punktów został już wykluczony ponieważ można go łatwo oszukać.

Jeżeli osoba nie może udowodnić że nie ma pracy oraz nie zna języka i nie będzie mogła się dalej rozwijać dlatego nie powinna mieszkać w Wielkiej Brytanii.

Osoby z Unii Europejskiej które mieszkają tutaj powyżej 5 lat mogą obecnie mieszkać , dla członków rodzin nie potrzeba żadnych innych dokumentów.

———————-


People from the European Economic Area and Switzerland can currently live permanently in Britain under a registration certificate if they have lived here for fewer than five years, or a permanent residence document for those who have been here for longer. But no documentation is currently needed if the applicant is classed as a “qualified person” who is working, studying, self-employed, self-sufficient or looking for work.

Their family members do not need to provide any paperwork

———————–

A teraz co z osobami z poza UE czyli , przedstawienie poziomu kwalifikacji NVQ3 lub przedstawienie solidnej oferty pracy przynajmniej 20.800 funtów rocznie wraz z certyfikatem sponsorowania przez pracodawce.

Wnioskodawcy muszą zdobyć maksymalnie 70 punktów na podstawie ich kwalifikacji, znajomości języka angielskiego i bezpieczeństwa finansowego.
Osóby pracujące w dziedzinach wysoko wykwalifikowanych, w których brakuje miejsc pracy, takich jak medycyna, są traktowane w sposób uprzywilejowany.

Podsumowanie:

Wiadomość dobra ale  wiemy już, że Tusk i Junker szefowie Unii Europejskiej chcą ukarać brytyjczyków i nałożyć na nich wizy i ograniczenia w Unii , pierwsze sygnały dochodzą z Hiszpanii i z Portugalii, które mówią iż około 400 000 Brytyjczyków przebywający w tych krajach nie dostaną bezpłatnej służby zdrowia. Ich powrót na wyspy spowoduje że suma emigrantów zarobkowych na wyspach z krajów Europejskich, która tutaj mieszka czyli te 80% może się zmniejszać. Niemcom i Francuzom to nie przeszkadza bić w Anglików na kontynencie, gdyż mało Niemców i Francuzów pracuje na wyspach.

Konrad W

 

9 października 2016
Czytaj inne artykuły w dziale Polityka

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>