Rezydentura wszystko co powinieneś wiedzieć, fakty i mity.

Rezydentura wszystko co powinieneś wiedzieć, fakty i mity.

 

Q: Czy po pięciu latach pobytu w UK automatycznie otrzymuje stała rezydenture?

A: Nie. Gdyby tak było, Home Office nie zadałby opłaty za sprawdzenie dokumentów, które potwierdzają nasz status w UK. Poza tym sam pobyt nie gwarantuje nam jeszcze żadnych praw.

Q: Czy za rezydenturę się płaci?

A: Tak. Za każdą aplikację należy uiścić opłatę w kwocie £65.00 bezpośrednio do Home Office.

Q: Czy dzieci potrzebują mieć rezydenture?

A: Tak, aczkolwiek jeśli rodzic posiadal stałą rezydenture w momencie narodzin dziecka, bądź spełniał odpowiednie warunki, a oprócz tego dziecko urodziło się w UK, można wtedy od razu starać się o brytyjski paszport dla dziecka.

Q: Jak długo trwa sprawdzanie dokumentów przez Home Office?

A: Moze to trwać nawet do sześciu miesięcy, z doświadczenia wiemy ze zwykle trwa około czterech miesięcy.

Q: Czy Home Office zatrzyma moje dokumenty na czas przyznania rezydentury?

A: Jesli postanowią państwo odesłać dokumenty do Home Office, to tak, zostana one zatrzymane na czas podjęcia decyzji przez urzad. Jednak od niedawna istnieje opcja, gdzie aplikant moze zanieść swoje dokumenty do lokalnego biura, gdzie jego dokumenty zostana certyfikowane i ich kopia odesłana do Home Office. Biura sa regionalne i jeśli nasz klient decyduje się na skorzystanie z tej możliwości, podczas indywidualnej konsultacji informujemy o szczegółach.

Q: Co jeśli nie wyrobie dokumenty rezydentury?

A: W świetle obowiazujących przepisów nie ma obowiązku wyrabiania dokumentu, jednak moze to znacznie ułatwić życie w UK w bardzo niedalekiej przyszłości.

Q: Kto moze wymagać ode mnie potwierdzenia, ze jestem tu legalnie?

A: Miedzy innymi: pracodawca, landlord, lekarz, straż graniczna. Jeśli jak planuje pani premier zostanie zablokowana możliwość stałej rezydentury dla nowo przyjezdnych Europejczyków, będzie to również najłatwiejszy sposób na okazanie, ze nie jesteśmy w UK w celu turystycznych, a mamy pobyt stały. (Bo przecież samo posiadanie numeru ubezpieczeniowego, nie wiąże się z posiadaniem statusu.)

Q: Czy planowane jest nadawanie priorytetu rożnym osobom z EU?

A: Tak. Przede wszytskim priorytet maja otrzymywać osoby pracujące, samozatrudnione, które wykazują dochód, bądź dają zatrudnienie, pracownicy posiadający specjalne umiejętności, osoby niekarane, osoby nie zadłużone, osoby niełamiące przepisów; drogowych, migracyjnych, prawnych, osoby, które nie ogłaszały bankructwa.

Q: Przyjechałem do UK 10 lat temu, wyrobiłem papiery, ale od ośmiu lat mieszkam w Polsce. Czy mogę się starać o certyfikat zydenta ponieważ cieżko tu pracowałem?

A: Nie. Niestety oprócz wyjątkowych przypadków półroczny pobyt poza UK wiąże się z automatyczna utrata rezydenta. Wyjątek mogą stanowić osoby, ktore studiowały za granica ale miało to związek z brytyjska uczelnia, żołnierze, pracownicy brytyjskich firm wysłani w delegacje do miedzynarodowego oddziału, lub osoby przebywające w śpiączce.

Q: Czy to prawda, ze wnioski o przyznanie rezydentury sa masowo odrzucane?

A: Niestety więcej niż jeden na cztery wnioski sa odrzucane.

Q: Co moze być powodem odrzucenia wniosku?

A: Powody mogą być rożne, zwykle jest to staranie się o wydanie wniosku na podstawie złego statusu, często sa tez przypadki braków środków na koncie, gdzie Urzad nie moze pobrać swojej należności, nie przedłożenie wymaganych dokumentów, zdjeć, niespełnianie wymogów rezydenta, zatajanie prawdy (np. o karalności).

Q: Czy jest możliwość, ze po urlopie za granica nie wpuszczą mnie z powrotem do UK?

A: Istnieje taka możliwość, jednak jest to zwykle związane ze złamaniem prawa karnego bądź imigracyjnego.

Zapraszamy do korzystania z indywidualnej bezpłatnej porady mailowej. Jeśli macie państwo jakieś wątpliwości, prosimy o kontakt: info@polishcommunityuk.org

6 marca 2017

3 komentarzy
    • NIE – trzeba to udowodnic w postaci dokumentow ze jest sie ‘qualified person’

    • You must provide proof that you’re qualified. Read the guidance notes with the form to check the supporting documents you need in your situation.

      Automatycznie kwalifikujesz sie do aplikowania o stalego rezydenta a nie ,ze posiadasz stalego rezydenta .

Komentowanie jest wyłączone.